“Historiae” Grzegorza z Tours jako źródło informacji o pożywieniu i napojach

Opublikowano: 8 października 2021
Jagusiak i inni
Polecamy artykuł skupiający się na przedstawieniu fragmentów głównego dzieła historycznego napisanego przez Grzegorza, biskupa Tours, w których mowa jest o pożywieniu i napojach w diecie współczesnych mu mieszkańców Galii.
Autor poświęcił najwięcej miejsca jadłospisowi elity państwa Franków: rodzin królewskich, biskupów i świeckich możnych. Prócz tego podał garść informacji o tym, czym żywili się ludzie stroniący w imię poświęcenia dla Boga od uciech stołu. Dieta pozostałych ludzi interesowała go tylko, gdy dotyczyło to skrajnych zachowań w obliczu klęski głodu.
Źródło zostało zanalizowane przez Krzysztofa Jagusiaka, Jolantę Dybowską i Macieja Kokoszko – członków Centrum Badań nad Historią i Kulturą Basenu Morza Śródziemnego i Europy Południowo-Wschodniej im. prof. Waldemara Cerana – Ceraneum.
Tekst ukazał się w “Przeglądzie Nauk Historycznych” 20 nr 1 (2021) i dostępny jest pod tym linkiem: https://bit.ly/3lSRova

Komentarze

Ten post dostępny jest także w języku: angielski